Språkfattigdomen måste bekämpas
Torsdag 9 januari 2025
Utöver en skola som återgår till grunderna behövs också en rad andra insatser för att motverka språkfattigdomen i Sverige.
- Tidigare språkinsatser. I budgetpropositionen för 2025 satsar regeringen bland annat på språkinsatser för nyanlända kvinnor och intensivträning i svenska för elever. Regeringen har även tillsatt en utredning om obligatorisk språkförskola och maxtak för antalet barn i förskolegrupper.
- Ny sfi-undervisning. Svenska för invandrare fungerar inte tillfredsställande och genomströmningen är låg. Återkommande avbrott i studierna riskerar att leda till att deltagarna inte når sina resultat eller tappar motivationen att fortsätta med studierna. Liberalerna och regeringen vill därför reformera sfi-undervisningen med en tydligare tidsgräns och ökade möjligheter till att kombinera studier med jobb.
- Mer läsning utanför skoltid. Liberalerna och regeringen ger nu Skolverket i uppdrag att genomföra insatser för att stärka fritidshemmens arbete med läsning och kunskaper i svenska språket. Uppdraget ska särskilt fokusera på elever med svaga kunskapsresultat och bristande läsfärdigheter. Det är ett viktigt komplement till nuvarande insatser för att stärka läs- och språkkunskaperna bland unga.
Men Liberalerna är beredda att gå längre än så här. Det kan ta tid att lära sig svenska och grunden för inlärningen läggs tidigt i livet. Därför är det viktigt att barn som inte får med sig det svenska språket från hemmet möts av språkstärkande insatser både under och efter skoltid. Fritidshemmen har stora möjligheter att nå ut till elever som behöver exponeras mer för det svenska språket, inte minst i utanförskapsområden med utbredd språkfattigdom. Liberalerna vill därför införa obligatorisk språkfritids för barn som behöver det. Det handlar främst om elever som riskerar att halka efter i undervisningen, barn i områden där språkfattigdomen är utbredd.
Läs hela debattartikeln här
.