Så ökar vi jämställdheten i utsatta områden
Torsdag 3 juni 2021
Det behövs en reformagenda för att öka jämställdheten och kvinnors ekonomiska självständighet. Idag på Järvaveckan presenterade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni två nya förslag för att öka jämställdheten i utsatta områden. Förslagen är en del av Förortslyftet, Liberalernas plan för att Sverige inte ska ha några utsatta områden år 2030.
Det måste bli enklare för nyanlända kvinnor att få in en fot på arbetsmarknaden. Vi vill öronmärka månader i föräldraförsäkringen också på grundnivå. Det är en lucka i dagens system, att den som arbetar uppmuntras till jämställda val med hjälp öronmärkta månader, men att den som inte arbetar och bara har rätt till en lägre ersättningsnivå får svårare att bli självständig, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalerna vill också att flerbarnstillägget utreds och reformeras på ett sätt som motverkar dagens effekter.
Dagens flerbarnstillägg med dess olika nivåskillnader har utvecklats till en kvinnofälla. Jag möter exempel på kvinnor i utsatta områden som känner en förväntan av att skaffa fler barn– just som ett svar på hur vi har konstruerat systemet, säger Nyamko Sabuni.
Liberalerna föreslår:
- Öronmärkta månader i föräldraförsäkringen, även på grundnivå. I dag finns det inga öronmärkta dagar i föräldraförsäkringen för den som har så låg inkomst att föräldrapenningen ges på grundnivå. Svenskar med utländsk bakgrund – särskilt kvinnor – är kraftigt överrepresenterade i denna grupp. För jämställdhetens och integrationens skull ska nittio dagar reserveras för vardera föräldern även för föräldrapenning på grundnivå.
- Reformera flerbarnstillägget. Dagens flerbarnstillägg är en kvinnofälla. Därför bör ersättningsnivåernas storlek och utformning reformeras. Vi måste öka alla kvinnors möjligheter till självförsörjning och egenmakt.