Se alla

Nytt förslag om offentlighetsprincip i friskolor

Onsdag 21 augusti 2024

Regeringen remitterar nu ut förslag om ökad insyn i friskolor. Remissen innehåller utöver förslagen i skolinformationsutredningen ett nytt förslag om införande av offentlighetsprincipen i friskolor. Det nya förslaget innebär att alla friskolor ska lyda under offentlighetsprincipen, precis som kommunala skolor, men med vissa lättnader för de allra minsta. Lättnadsreglerna syftar inte till att begränsa vilka typer av handlingar som blir allmänna, utan till att underlätta den administrativa hanteringen.

Det finns stora problem med dagens friskolesystem och vi måste öka insynen. Det är viktigt av flera skäl, dels för att veta vad skattepengarna går till och kunna granska friskolorna. Dels för att säkerställa långsiktig skolinformation och statistik. Nu tar Liberalerna i regeringen nästa steg och remitterar ut Skolinformationsutredningens förslag. Samtidigt remitteras även ett nytt förslag från Regeringskansliet som innebär att offentlighetsprincipen införs i fristående skolor, men med lättnadsregler som underlättar hanteringen för mindre friskolor.

Förslaget innebär att offentlighetsprincipen införs i fristående skolor, förskolor och fritidshem, men med lättnadsregler för mindre enskilda huvudmän som bedriver högst två skolor eller förskolor. Lättnadsreglerna syftar inte till att begränsa vilka typer av handlingar som blir allmänna, utan till att underlätta den administrativa hanteringen. Exempelvis föreslås kraven på hur snabbt handlingar ska lämnas ut vara lite lägre. Enligt förslaget omfattas även större huvudmän av lättnadsreglerna under det första året efter införande av offentlighetsprincipen. Efter det första året omfattas de av offentlighetsprincipen i sin helhet.

Liberalerna är glada att kunna presentera ett förslag om offentlighetsprincip för alla friskolor, men som också tar hänsyn till mindre skolor och förskolors administrativa resurser. En ökad insyn är avgörande för att vi ska kunna granska och följa hur våra offentliga medel används. Oavsett om det är en kommunal eller fristående skola ska föräldrar och elever vara trygga i att eleverna har tillgång till en bra utbildning.

Nu skickas alla förslagen på remiss och därefter kommer regeringen ta frågan vidare. Liberalerna har tagit ställning för att vi vill se offentlighetsprincipen i alla skolor.