Liberalt arv som förpliktigar för framtiden
Onsdag 26 december 2018
Trädgården är prydd i vinterskrud och äntligen får man lite julkänsla. Snön faller. Tredje advent passerar och vi firar sonens födelsedag. Doften av pepparkakor och lussekatter blandas med prinsesstårta. Toner av julmusik spelas i bakgrunden när vi sjunger ”Ja, må han leva”. Så är det hemma hos oss i december. Tillsammans med barnen och grannarna reser vi den stora granen utomhus som traditionen bjuder. När ljusen äntligen är tända dricker vi glögg och konstaterar att vi lyckades få den på plats i år igen. Granen markerar att juletiden är här.
Vi lägger ett turbulent politiskt år bakom oss. Ett svårt parlamentarisk läge ställer stora krav på ansvarstagande. Tålamod och uthållighet har fått en ny innebörd den här hösten. Men det gäller att hålla i och vara eftertänksam. Vi lever i en omvälvande tid där politiken är mer ideologisk än på mycket länge och där beslut kommer vara definierande för lång tid framöver.
Häromdagen firade vi att det är hundra år sedan Sverige införde allmän och lika rösträtt för kvinnor och män. Vår liberale statsminister Nils Edén förde rösträtten i hamn och det är det viktigaste beslutet Riksdagen någonsin har fattat. Den långa och outtröttliga kampen som ledde fram till seger fördes framförallt av liberala kvinnor som Anna Whitlock och Selma Lagerlöf. De tog striden mot konservativa krafter som ville bevara privilegier och odemokratiska strukturer. Vi har mycket att tacka rösträttskvinnorna för. De var pionjärer och rösträtten blev en milstolpe som kom att följas av en rad liberala reformer under hela 1900-talet som gett både kvinnor och män mer av frihet.
Det känns mäktigt att vi liberaler tillhör det parti som genomförde demokratin i vårt land. Det är också ett arv som förpliktigar. I vår omvärld ser vi hur högextremism, nationalism och populism breder ut sig. Liberala värden ifrågasätts. Trump och Brexit är ett uttryck för detta. Utvecklingen i Polen och Ungern visar vad som händer när demokratier urholkas steg för steg. De högernationalistiska krafterna är emot europeisk samarbete, mot frihandel och klimatavtal. De gör skillnad på människor och människor och deras mål är att förpassa vår liberala samhällsmodell till historiens papperskorg. 2000-talets fröken Friman behövs mer än någonsin.
Sverige står inför stora utmaningar. Men det vi vet historiskt är att morgondagen kan bli bättre. På det nya året fortsätter vi liberaler ta fighten för att barnen ska lyckas i skolan, för ett återupprättande av LSS, för tryggheten, för att fler ska få jobba och stå på egna ben, för kampen mot hedersförtryck och för ett starkt försvar av Sverige. Vi tar kampen för vårt europeiska samarbete och laddar för EP-val i maj. Vi fortsätter med det som liberaler gjort i århundranden – att sträva efter att ge människor mer av frihet. Men först tar vi lite julledigt och laddar om batterierna.
Jag önskar er alla en god jul och ett gott nytt år!
Jan Björklund