Johan Pehrsons jultal
Lördag 17 december 2022
Johan Pehrsons jultal 17 december (det talade ordet gäller)
Kära örebroare – och alla andra medborgare i Sverige! Snart är det jul och ett intensivt år går mot sitt slut. Jag befinner mig i hjärtat av Örebro, på Örebro slott. Här har det hållits många historiska viktiga riksdagar genom åren.
Julstämningen har infunnit sig här i denna gamla Vasaborg med anor från 1300-talet, jag hoppas samma julstämning även kanske börjar infinna sig hemma hos dig. Sveriges Riksdag stänger på onsdag enligt talmannens planering – och regeringen har årets sista planerade sammanträde nu på torsdag – och efter det ska jag förhoppningsvis själv få träffa min egen familj på heltid över hela julhelgen. Det har varit ett lika omtumlande som intensivt valår. Ett valår där medborgarna bestämde sig för ett regeringsskifte och att Liberalerna skulle sitta i regeringen.
Sveriges alla samhällsbyggare jobbar nu intensivt de sista dagarna innan jul.
Matteläraren planerar årets sista lektioner innan hon och hennes elever får gå på ett välförtjänt jullov. Revisorn jobbar på med sina små företags planering inför årsskiftet innan det är dags att resa iväg till mormor med hela familjen. Socialsekreteraren planerar frenetiskt jourtider med sina kollegor för att möta och stötta samhällets mest utsatta när många andra kommer vara upptagna med att äta knäck framför Kalle Anka.
Utan samhällsbyggarnas spurt inför julledigheten hade det inte blivit någon julefrid runt om i vårt land. Alla ni som jobbar och skapar välstånd och bär upp välfärden: Tack!
Och ett särskilt tack till alla de samhällsbyggare som jobbar under julhelgen så att Sverige fortsätter med så vi andra kan känna trygghet.
Ni som jobbar inom vården och omsorgen. Ni som ser till att kollektivtrafiken fortfarande är tillgänglig. Alla ni i uniform som är redo att rycka ut för att hjälpa folk i nöd alla dygnets timmar, alla årets dagar. Vem tänder ljus för den som vandrar i mörker? Det gör ni. Utan just ert arbete hade alla vi andra inte kunnat umgås med nära och kära.
Det kommer inte att bli en enkel vinter i Sverige i år heller. Väldigt höga elräkningar kommer att dimpa ned i brevlådorna hos många. Inflationen får nytt bränsle och dyrtiderna förstärks. Den där skidveckan med barnen kanske måste ställas in när räkningarna måste prioriteras.
Men läget är så allvarligt att vi också riskerar att se planerade strömavbrott i delar av Sverige.
Politiskt försöker vi mildra krisen, vi följer utvecklingen noga och är beredda att fatta nödvändiga beslut för att underlätta för familjer och företag att ta sig igenom energikrisen denna vinter.
Att få på plats ett elprisstöd för att stötta hushållen var en av den nya regeringens främsta prioriteringar när vi tillträdde i oktober, något vi nu också levererar snabbare än tidigare stöd – redan i februari nästa år. För att se till att vi har ström i uttagen i vinter har vi även startat upp värmekraftverk och pausat miljöprövningar av den mindre vattenkraften.
Men vi måste alla ta ett gemensamt ansvar att tillsammans spara el där vi kan, när vi kan. Varje insats räknas, varje sparad kilowat kan hjälpa oss att undvika ett läge där strömmen kopplas bort och delar av Sverige blir helt mörkt och kallt.
Långsiktigt arbetar regeringen med att främja utvecklingen av ny kärnkraft och vindkraft. Det är helt centralt om vi ska undvika nya energikriser!
För det hade inte behövt vara så här. Vi hade kunnat undvika en vinter med riktigt höga elräkningar och tillfälliga strömavbrott i södra Sverige – om landets tidigare makthavare agerat för att säkra en stabil och planerbar elproduktion.
Under många år har man hoppats på det bästa snarare än att bygga framtidens elsystem baserat på fysikens lagar. Varje gång frågan om ny kärnkraft kom på tal sade man nej, nej, nej. Och när befintliga reaktorer gick från 12 till sex stycken jublade vissa partier. Inte så konstigt kanske, de hade ju aktivt arbetat för att det skulle sluta så.
Det är inte för ingenting som vi liberaler i så många år, ja i decennier, pratat om vikten av behovet av mer kärnkraft
Det handlar inte bara om att kärnkraft är en fossilfri energikälla som är minst lika viktigt som vind- och solkraft i den gröna omställningen. Klimatet kan bara räddas om vi ställer om, och för det kommer vi kräva en massa fossilfri energi, dubbelt så mycket faktiskt.
Men det handlar också om att det är en stabil energikälla som kan backa upp en elproduktion som annars är så beroende av väderläget.
Det kommer att ta många år innan vi tagit oss ur detta utsatta läge för människor och företag. Det är så lätt att riva ner, men så svårt att bygga upp. Men tillsammans ska vi ta oss igenom den här krisen.
I detta nu går flyglarmen över städer i Ukraina. Ukrainska män och kvinnor i skyttegravar. De försvarar sitt land med sina liv – mot en fiende som vill frånta deras frihet med ett massmördande och vansinnigt våld.
Ryska terrorbombningar har lämnat ukrainare utan el, värme eller vatten. Barn har blivit föräldralösa – eller försvunnit spårlöst. Miljontals människor är på flykt, många har sökt och fått en fristad här i Sverige eller i andra länder inom EU.
De tappra och starka ukrainarna försvarar inte bara sitt land, de försvarar även Sveriges och övriga Europas frihet mot den brutala ryska regimen. Rysslands invasion visar att vi kan inte ta de 500 åren av svenskt självstyre – som vi firar nästa år – för givet inför framtiden.
Jag är stolt över att företräda en regering som nu kraftigt utökar det militära och humanitära stödet till Ukraina. Det senaste stödpaketet vi presenterade är historiskt stort, det militära stödet är större än alla tidigare svenska militära stödpaket tillsammans.
Vi skickar luftvärnssystem till Ukraina – så att de kan skydda sig mot Putins terrorbombningar. Vi ger ett akut, humanitärt stöd för att hjälpa särskilt utsatta människor genom den svåra krigsvintern.
Regeringen kraftsamlar även för att hjälpa våra ukrainska vänner som sökt en fristad här i Sverige.
Vi vet inte hur länge kriget i Ukraina kan komma att pågå men vi vet att många ukrainska flyktingar är ivriga och måna om att börja jobba i Sverige så snabbt som möjligt.
Jag kommer jag ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att stärka arbetet med information om svensk arbetsmarknad så att ukrainare kan få råd, tips och stöd om att söka jobb i Sverige.
Det handlar också om att kartlägga ukrainarnas kompetens, för att bättre matcha dem mot arbetsmarknadens behov. Och vi ska underlätta för arbetsgivare som vill anställa människor som kommit hit genom EU:s massflyktsdirektiv. Vi satsar också på Svenska från dag ett, för att snabbt ge ukrainska flyktingar möjligheten att lära sig grundläggande svenska.
Jag kommer även ge Svenska ESF-rådet i uppdrag att prioritera jobbinsatser för ukrainska flyktingar.
På plats i Ukraina. Här hemma i Sverige. Tillsammans med våra vänner i Bryssel och i Nato. Överallt där det går ska vi stötta Ukraina och dess modiga befolkning.
Julen som en tid för gemenskap gäller inte för alla.
Många av oss kommer att samlas med våra nära och kära vid julbordet, pusslet och långpromenaden. Samtal om stort och smått. Eller när vi tårögt ser våra barn eller barnbarn öppna sitt nya lego eller ta på sig sina ny varma lovikkavantar som mormor kanske stickat.
Men alla har inte någon att julfriden med. Det finns för många människor i vårt land som lever i ofrivillig ensamhet, utan nära vänner eller egen familj. Det kan handla om en äldre person som sitter alldeles ensam framför TVn med bingolotten under uppesittarkvällen, utan någon att prata med eller dela en skinksmörgås med.
Det kanske handlar om människor som lever i utanförskap eller annan utsatthet, i segregerade bostadsområden – eller ett av för många barn som lever i ett skyddat boende med sin mamma för att skyddas från en livsfarlig man. Det kan vara en långtidsarbetslös som har svårt att se fram emot julledigheten, eftersom han på åratal inte haft någon arbetsvardag att ens ta ledigt från.
Den varma känsla av gemenskap och samhörighet som infinner sig för många av oss i juletider finns inte där för alla. Istället känner sig för många utanför, ensamma, utan något sammanhang.
För att bryta den ofrivilliga ensamheten arbetar regeringen för att stötta kommuner och civilsamhällesorganisationer. Dessutom påbörjar vi ett arbete för att ta fram en nationell strategi mot ofrivillig ensamhet och isolering. Och för att bryta utanförskapet ska vi återgå till arbetslinjen. Fler ska komma i jobb genom att lära sig svenska och förvärva nya kunskaper med utbildning och praktik så att alla ska kunna bli samhällsbyggare efter sin bästa förmåga.
Den frihet vi älskar bygger på frivilliga och starka gemenskaper. Att vi på olika sätt binder oss samman med gemensamma värderingar. Att vi i olika sammanhang möts bortom sociala, ekonomiska och kulturella barriärer. Det är så vi bygger tillit till varandra som medborgare. Det är så vi skapar sammanhållning i ett land med så många människor, med så olika bakgrunder, livshistorier och förutsättningar.
Att låta fler bli en del av samhällsgemenskap är en liberal huvuduppgift, det är ett måste för att vi ska kunna leva tryggare tillsammans.
Det vankas ju inte bara jul, ett nytt år är också på ingång. Jag tänkte inte stå här och ge ett nyårslöfte om att äta mer hälsosamt, eller att jag kommer sluta snusa.
Nej, jag tänkte snarare ge er ett annat löfte, eller kanske snarare en ambition för de kommande åren:
Som Sveriges nya arbetsmarknads- och integrationsminister kommer jag fokusera på jobben, jobben och jobben.
Det kommer att bli en särskilt viktig uppgift med en lågkonjunktur väntades runt hörnet. Utanförskapet ska brytas med en integrationspolitik som sätter utsatta människor i arbete och ger dem chansen att lära sig ordentlig svenska.
Men jag tänker också prioritera kampen mot välfärdsfusket och de som dränerar våra välfärdstjänster på det som hårt arbetande samhällsbyggare betalar i skatt.
Vi liberaler kommer även att kämpa hårt för en återupprättad kunskapsskola med lugn och ro i klassrummen och riktiga läroböcker istället för bländande läsplattor. Och för en grön och långsiktig omställning av samhället för att tillsammans rädda planeten från en klimatkollaps.
Vi kommer arbeta för att göra livet enklare och tryggare för Sveriges alla samhällsbyggare, för de som sliter och anstränger sig för att vårt land ska fungera. För alla de samhällsbyggare som bara genom att gå till jobbet bidrar till att finansiera vår gemensamma välfärd.
De som jobbar så vi kan stärka vården och äldreomsorgen, fortsätta vara i topp som internationell biståndsgivare, kämpa för jämställdhet, hbtqi-rättigheter och demokrati – och inte bara i Sverige. Men också för att rusta upp vårt totalförsvar och vårt rättsväsende. Ja allt vi vill säkra och utveckla kräver samhällsbyggare som skapar välstånd.
Fler ska kunna bli samhällsbyggare i Liberalernas Sverige. Fler ska kunna känna att de är en del av vår stora gemenskap, att de bidrar till samhället. Det är så vi bygger Sverige starkare, det är så vi säkrar julefriden för fler till nästa år.
God jul på er alla. Ta hand om er. Och gott nytt år!