Miljö- och klimat
Klimatet ska räddas - utsläppen måste minskas
Vi vill ha en grön omstart av Sverige genom åtgärder som kortar vägen till ett klimatvänligt samhälle. Vi vill ha ett Sverige som är det mest hållbara i världen, där vi bygger hinder för klimatutsläpp och river hinder för klimatvänlig teknik. Kunskap måste sättas före tyckande. Tidiga insatser ger störst effekt.
Klimatförändringarna ger extremare väder och allvarligare naturkatastrofer, både i Sverige och i resten av världen. Påverkan på oss människor riskerar att bli omfattande. De ekonomiska effekterna av påverkan på ekosystemen och av naturkatastrofer är redan påtagliga. När torka, hetta och stigande havsnivåer gör områden på jorden obeboeliga ökar migrationen vilket kan leda till geopolitiska spänningar.
Genom nya innovationer kan klimatmålen uppnås
Vi tror på människans förmåga att lösa problem. Vetenskap, teknikutveckling och tillväxt möjliggör lösningar på dagens miljö- och klimatproblem. Digitaliseringen och delningsekonomin banar väg för nya konsumtionsmönster och beteenden. Liberal miljö- och klimatpolitik handlar därför om ansvarstagande utifrån innovativa och marknadsekonomiska principer. Det är människors innovationsförmåga, inte politiker eller förbudspolitik, som driver fram smarta hållbara lösningar. Politikens roll är att ge innovatörer långsiktiga spelregler och incitament.
Liberalernas miljö-och klimatpolitik
Flyget
Flyget är avgörande för människors mobilitet och företagens utveckling. Sverige ska driva på för införandet av en europeisk flygskatt som beskattar den miljöpåverkan flygplanet har. I Sverige vill vi se differentierade landningsavgifter beroende på flygplanets bränsle. Bromma flygplats bör behållas och Arlanda flygplats utvecklas. Marktransporterna till flygplatserna måste bli mer miljövänliga, t ex genom att de flyttas över till järnväg.
Jordbruk, jakt och fiske
Miljöbilar
Vi är inte emot bilar. Bilar skapar frihet och i vårt avlånga land är resor mellan arbete och hem nödvändiga. I mindre kommuner och på landsbygden finns ibland inte förutsättningar för utbyggd kollektivtrafik och där är bilen en nödvändighet för att till exempel ta sig till jobbet. Det är inte bilen utan utsläppen från bensin och diesel som är problemet.
Läs mer om Liberalernas miljö-och klimatpolitik
-
Liberal klimatpolitik – nettonegativa utsläpp i en växande ekonomi - Motion till riksdagen 2020/21:3679
-
I möjligheternas land kan vi klara klimatomställningen
Liberalernas nyheter om miljö-och klimat
Ny klimathandlingsplan för att nå klimatmålen
Regeringen påbörjar ett nytt kapitel i svensk klimatpolitik. För första gången någonsin finns nu en klimathandlingsplan som skapar förutsättningar för att Sverige ska nå…
-
Utveckla kärnkraften – förslag för en ny energipolitik
De höga elpriserna är ingen tillfällighet. Det är Socialdemokraterna och Miljöpartiets orealistiska energipolitik som lett fram till denna situation. För att på kort sikt…
-
L kräver beslut om slutförvaret, annars väcks missförtroende
Om regeringen inte fattar beslut om slutförvar av kärnkraftsavfallet kommer Liberalerna att försöka väcka misstroende mot miljöministern Annika Strandhäll. Vi avser att medverka till…
-
Magdalena Andersson måste ta energikrisen på allvar
Häromdagen steg elpriset i norra Sverige med 179 procent, för någon vecka sedan var elpriset i södra delarna 2000 procent dyrare än de i…
-
Liberalerna vill skydda skogen
Skogen är ett gemensamt rum för friluftsliv, jakt och naturupplevelser. Skogen reglerar vatten, renar luften, motverkar klimatförändringar och är avgörande för den biologiska mångfalden.…
-
Liberalerna vill samla en majoritet för att stoppa nedläggningen av Bromma
Liberalerna kommer tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna gå fram med ett utskottsinitiativ för att samla riksdagen och stoppa nedläggningen av Bromma flygplats. – Att…
-
Liberalerna anmäler miljöminister Per Bolund till konstitutionsutskottet
Per Bolunds uttalande kring Blykalla AB:s, Unipers och Kungliga Tekniska Högskolans ansökan om medfinansiering för utveckling av fjärde generationen kärnkraft hos Energimyndigheten bör granskas…