Cecilia Elving ny jämställdhetspolitisk talesperson för Liberalerna
Måndag 28 december 2020
Liberalerna växlar upp tempot i jämställdhetspolitiken för att möta det hot mot jämställdheten som coronapandemin innebär. Liberalernas partiledning har utsett Cecilia Elving till jämställdhetspolitisk talesperson. Cecilia är idag ordförande för Liberala Kvinnor och regionpolitiker i Region Stockholm. Uppdraget är att utveckla en liberal feministisk politik som ska öka både kvinnor och mäns frihet. Liberalernas kommunikationsavdelning fick en pratstund med Cecilia för att prata om hennes nya uppdrag.
Hur känns det att bli talesperson för jämställdhetsfrågor?
Viktigt och roligt! De närmaste åren kommer på många sätt att vara en avgörande tid för jämställdheten i Sverige. Vi kan inte tillåta att coronapandemin, nationalister och extremister backar tillbaka kvinnors rättigheter. Det är en tid när jag vill vara med och ta ansvar och göra skillnad.
För de som inte känner dig sedan innan, vem är du?
Jag är en 41 år gammal feminist, förälder och föreningsmänniska. Jag är civilekonom och har en MSc i organisationsutveckling och ledarskap från Queens University i Kanada där jag träffade min man Jeremiah. Under de senaste tjugo åren har jag arbetat för ökad jämställdhet på en rad olika sätt och i en rad olika organisationer. Som utbildare och projektledare, som styrelseledamot, som aktivist och som politiker. Mina ledord i politiken är ledarskap, resultat och mod.
Vilka är enligt dig de främsta utmaningarna inom jämställdhetsfrågor?
Den största utmaningen är att fortsätta att driva jämställdheten framåt mitt i den backlash som vi nu ser. Över hela världen ökar motståndet från de krafter som vill begränsa kvinnors frihet. Reaktionära vindar blåser sig allt starkare i ett ständigt hårdnande debattklimat och flera av de jämställdhetsreformer som vi kvinnor i Sverige under lång tid har tagit för givna ifrågasätts allt mer. Samtidigt innebär coronapandemin en ökning av mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Dessutom riskerar skillnaderna i ekonomisk makt och i hälsa att öka mellan män och kvinnor.
Hur ska du bidra till göra Sverige till möjligheternas land?
Liberal jämställdhetspolitik handlar om att kvinnor och män ska ha lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. Jämställdhet är ingen kvinnofråga utan en frihetsfråga för både män och kvinnor. Liberala feminister har löst jämställdhetsproblem i 200 år. Nu behövs våra förslag mer än på länge för att säkerställa att jämställdheten fortsätter framåt, trots coronapandemin. Jag ser fram emot att leda arbetet med att utveckla liberal jämställdhetspolitik med fokus på hälsa, ekonomisk självständighet och makt samt skola och utbildning.